torstai 21. huhtikuuta 2016

 Vaatteiden kuivatusta Lauttasaaressa vuonna 1946
Kuvan lähde: UNICEF/ HQ46-0021/Photographer Unknown
Kuvataiteilija Kaisu Koivisto toteutti elokuussa 2015 yhteisötaideteoksen Elämänlanka - Lifeline, joka oli osa LARU15 ympäristötaidenäyttelyä Helsingin Lauttasaaressa.
Elämänlangan lähtökohtana on tapahtuma, joka liittyy Lauttasaaren historiaan ja toisen maailmansodan jälkeiseen niukkuuden aikaan, pulavuoteen 1946:
UNICEFin edeltäjä, YK:n hätäapu- ja jälleenrakennusjärjestö UNRRA (The United Nations Relief and Rehabilitation Administration)  toimitti erän lastenvaatteita Lapissa asuville lapsille vuonna 1946. Vaatteita kuljettanut laiva SS Lord Delaware ajoi miinaan ja vahingoittui pahoin Tanskan salmissa. Kahden kuukauden kuluttua laiva nostettiin ja hinattiin Helsinkiin. Märät vaatteet osoittautuivat käyttökelpoisiksi. Niiden kuivattamiseksi tarvittiin mittava operaatio, johon osallistui neljänkymmenen hengen ryhmä. Märät vaatteet kuivattiin Helsingin Lauttasaaressa. Kuivaamista varten saarelle viritettiin kymmenen kilometriä pyykkinarua - tämä oli epävirallinen maailmanennätys.
 Lähde: https://www.unicef.fi/koulut/globaalikasvatusmateriaalit/aamunavauksia/lapsen-oikeuksien-paivana/
Teos toteutettiin kaikille avoimissa työpajoissa elokuun 2016 lopussa. Pyykkinaru osoittautui inspiroivaksi materiaaliksi. Siitä solmeilee kuin huomaamattaan sormivirkkausta, kuvioita, muotoja, hapsuja, verkkoa. Kun nämä yhdistettiin isommaksi kokonaisuudeksi, tuloksena oli moniääninen muotojen verkosto.
Teoksen päätavoitteena oli kuitenkin muistuttaa ja tiedottaa vuoden 1946 avustusvaatteiden kuivatusoperaatiosta. Pienikin apu on tärkeää.


Kaisu Koivisto kiittää kaikkia tapahtumaan osallistujia ja materiaalin lahjoittajaa, Piippo OYJ.

Teosta tehtäessä oli mukavasti aikaa jutella kaikenlaisia.  Lauttasaaren historia, nykyisyys ja tulevaisuus olivat suosikkiaiheita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti